• o nas
  • oferta
  • przepisy
  • galeria
  • kontakt

Faworki



Surowce:
mąka pszenna 0,30kg, żółtka 5 szt,
cukier puder 1 łyżeczka,
gęsta śmietana 18% 4 łyżki,
spirytus 1,5 łyżki, olej do smażenia 1,5 l
Dekoracja:
Cukier puder 1 szkl Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, wsypać do miski, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać śmietanę oraz alkohol. Przez około 10 minut wyrabiać dość miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Przez kolejne 10 minut wybijać je wałkiem naprzemiennie z zagniataniem kuli ciasta i uderzaniem jej o stolnicę lub blat. Wałkować ciasto na bardzo cienki placek, oprószając odrobiną mąki. Najlepiej, jeśli faworki będą cienkie jak pergamin. Nożem wykrawać romby, Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175°C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.

Gniazda ptysiowe zwane pączkami hiszpańskimi



Surowce na 20 sztuk:
200 g mąki,
100 g masła,
4 jajka,
1 szklanka (250 ml) wody,
szczypta soli, smalec do smażenia
Lukier:
cukier puder, sok z cytryny, niewielka ilość ciepłej wody
Sposób wykonania:
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się wodę z masłem wsypać przesianą mąkę. Mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka około 5 minut. Masę ostudzić, a następnie dodawać do niej po jednym całym jajku miksując na gładką masę. Ciasto przełożyć do szprycy albo rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty 10x10 cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek ciasta. W głębokim rondlu rozgrzać smalec temp.180°C Gniazdka wkładać na rozgrzany smalec papierem do góry, smażyć około 2-3 minuty na złoty kolor, w międzyczasie zdjąć papier , przewrócić gniazdka na drugą stronę i dosmażyć. Z podanych składników zrobić lukier (cukier puder dobrze rozetrzeć z sokiem wyciśniętym z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody) i za pomocą pędzla polukrować nim gniazdka.

Bitki z makiem



Surowce:
mąka pszenna 0,30kg
mąka ziemniaczana 0,05 kg jajka 8 szt cukier 0,30 kg
Nadzienie:
marmolada 0,10 kg
Dekoracja:
mak 0,10 kg
Sposób wykonania:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka i chwilkę ubijać tak aby żółtka połączyły się z masą białkową, następnie masę białkowo -żółtkową wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i szprycować kółeczka wielkości pięciozłotówki. Obsypać dokładnie makiem i wstawić ciastka do nagrzanego piekarnika temp.200°C, czas 15-20 minut. Ciastka ostudzić, spód ciastka posmarować marmoladą i sklejać z drugim spodem ciastka.

Chałwowiec



Ciasto:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki pszennej,
3 budynie czekoladowe (bez cukru)


Masa:
2 budynie waniliowe (bez cukru),
1 kostka masła,
3 szklanki mleka,
30 dkg chałwy waniliowej
Wierzch:
gorzka czekolada
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka.
Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy.
Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35 x 20cm. przez ok. 30 min.(w temp. 160°C).
Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa placki.
Masa:
Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę. Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Przechowujemy w lodówce

Jabłuszka w koszulkach


Składniki:
mąka przenna - 1 kg; cukier - 0,05 kg
margaryna - 0,50 kg; żółtka - 3 szt
drożdże - 0,10 kg; śmietana - 500 ml
sól - 0,001; jabłka - 2kg


Dekoracja:
cukier puder - 0,50 kg; esencja śmietankowa - 0,001 ml
Sposób wykonania:
Jabłka obrać początkować w ćwiartki grubości 5cm. Mąkę przesiać i posiekać z margaryną, zrobić dołek. Drożdże utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka, śmietanę. Mieszaninę wlać do dołka i wyrobić gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Odstwić ciasto w chłodne miejsce na około 10 minut. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 5 mm i formować za pomocą wycinacza pierożki. Układać uformowane pierożki na blachy posmarowane tłuszczem, posmarować masą jajową, a następnie wypiekać w temp.200°C,czas 15 minut. Po wypieku wykończyć lukrem śmietankowym.

Krajanka kokosowa


Składniki:
mąka pszenna 0,25 kg,
mąka ziemniaczana 0,05 kg,
jajka 10 szt, cukier 0,35 kg,
margaryna 0,125 kg
Dekoracja: czekolada 2,20 kg, olej 0,300 l wiórki kokosowe 1,0 kg
Sposób wykonania:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę . Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać ręcznie z przesianymi mąkami do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie ciasto. Odpiekać w temp. 180°C przez około 30 minut. Po ostudzeniu pokroić na kostki obtaczać w czekoladzie i wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

Drobne ciasteczka z ciasta kruchego


Składniki:
mąka pszenna 500 g, cukier 0,230 g, margaryna 0,180 g, jaja 2 szt, żółtka 3 szt, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Dekoracja:
cukier kryształ 100 g cynamon 50 g
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Następnie dodać cukier puder, margarynę, jajka ,żółtka, sól i zagnieść ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt i za pomocą foremek o różnych kształtach wykrawać ciasteczka. Uformowane ciasteczka posypujemy cukrem lub cynamonem i układamy na blachy posmarowane tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temp.200°C czas wypieku 10-15 minut.

Beza


Normatyw surowcowy:
Cukier kryształ 2,2kg Cukier puder 0,35kg Białka (50 szt) 1,2 Esencja owocowa 0,001
Sposób wykonania:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać esencję zapachową i przesiany cukier puder. Wszystko razem ręcznie wymieszać. Szprycować. Suszyć w temp.120°C około 60 minut.

Świąteczne paszteciki


Ciasto:
250 g mąki tortowej, 225 g margaryny,
1 jajo, 2 żółtka, 125 g śmietany kwaśnej, 0,025 g drożdży, szczypta soli i cukru
Farsz:
1000 g pieczarek, 300 g cebuli,
50 ml oleju , sól, pieprz do smaku
Sporządzić nadzienie:
pieczarki i cebulę umyć, rozdrobić, podsmażyć na oleju i doprawić do smaku,
Sporządzić ciasto na paszteciki:
mąkę przesiać, posiekać z margaryną na "kaszkę manną", dodać jajo, żółtka, drożdże, śmietanę, szczyptę soli i cukru, wszystkie składniki zagnieść i starannie je wyrobić, ciasto schłodzić
Ciasto rozwałkować, nakładać nadzienie i formować paszteciki
Uformowane paszteciki posmarować białkiem i piec w temp. 185°C ok. 10-15min
Podawać z czerwonym czystym barszczem.

Makowe pierożki


Ciasto:
150 g mąki, 1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda
Farsz:
100 g maku, 1 szklanka mleka,
po 1 łyżce masła, miodu, rodzynek, drobno posiekanych orzechów włoskich,
1 żółtko, 3 krople olejku migdałowego
Nadzienie:
ugotować mak w mleku, odcedzić, ostudzić i zmielić 2 razy
orzechy posiekać a skórkę pomarańczową drobno pokroić
dodać rozpuszczone masło, rodzynki, miód i olejek migdałowy
masę wyrobić
Ciasto:
mąkę przesiać, wbić jajo, dodać wodę, olej, sól, zarobić nożem ciasto i starannie je wyrobić
Ciasto pierogowe rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i formować pierożki, zlepiać dokładnie brzegi.
Gotować od wrzącej lekko posolonej wody.
Podawać na gorąco polane masłem lub sosem waniliowym.

Pierniczki


Surowce:
500 g mąki
200 g miodu
200g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki przyprawy piernikowej
120 g masła
1 jajko
szczypta soli
Lukier:
200 cukru pudru
1 białko
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, następnie wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem).
Dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko.
Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie i lśniące ciasto.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 - 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie.
Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1 - 4 tygodnie, po tym czasie znów zmiękną.
Dekorować lukrem.

Rogaliki z Gastronomika


Składniki:
mąka pszenna - 1 kg;
sól - 10 g; cukier - 50 g;
jaja - 3 szt; cukier puder - 500 g
drożdże - 100 g; woda - 50 ml;
masło - 500 g; mak - 150 g;
śmietana - 250 ml; esencja migdałowa
żółtka - 2 szt; ; marmolada - 300 g;
Sposób wykonania:
Dodać do przesianej mąki: drożdże utarte z cukrem, 1 jajko, żółtka, śmietanę, stopione masło i sól. Wyrobić na gładkkie i jednolite ciasto. Odstawić do chłodziarki na minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać kawałki w kształcie małych trójkątów o podstawie 5 cm. Na podstawę trójkąta szprycować marmoladę i zawijać ku wierzchowi, nadając kształt półksiężyca. Uformowane rogaliki układać na blasze, posmarować roztrzepanymi jajkami, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 12 minut.
Sporządzić lukier:
cukier puder utrzeć z wodą z dodatkiem esencji migdałowej. Upieczone rogaliki polukrować i obsypać makiem.

 

AR©  2013

Zespół Szkół Nr 6 | Centrum Kształcenia Praktycznego |