• o nas
  • oferta
  • przepisy
  • galeria
  • kontakt

Cukiernia
Centrum Kształcenia Praktycznego



     W latach 1990 – 1993 w zmodernizowanym budynku szkolnym przy ul. Gen. Józefa Sowińskiego, wygospodarowano pomieszczenia na pracownię ciastkarską, którą po wykonaniu niezbędnych prac budowlanych, a także wyposażeniu w nowoczesne urządzenia i sprzęt piekarniczy, przekształcono w warsztat szkolny. Przyszli cukiernicy zdobywają tam umiejętności pod kierunkiem pani Anny Zielińskiej, pani Jolanty Aleksiejuk i pana Mirosława Grudziaka. Dzięki ich wsparciu młodzież chętnie podejmuje nowe wyzwania, biorąc udział w konkursach i turniejach zawodowych, gdzie odnosi sukcesy nie tylko na poziomie wojewódzkim, ale również ogólnopolskim. Spod mistrzowskiej ręki nauczycieli wyszło wielu wspaniałych cukierników, spotykamy ich nie tylko w szczecińskich, ale i zagranicznych cukierniach. Otwarto także sklepik, w którym do dziś wszyscy mogą nabyć różne wyroby ciastkarskie, a szczególnie słynne w całym mieście rogaliki. Miłą obsługę zapewnia w nim pani Małgorzata Jakubowska.

Rogaliki Szczecińskiego Gastronomika
Dziedzictwem Kulinarnym Pomorza Zachodniego


     W dniu 11.09.2012 Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja został członkiem prestiżowej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Szkoła dzięki swoim słynnym rogalikom szczecińskiego gastronomika otrzymała z rąk Dyrektora Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepy, logo Dziedzictwo Kulinarne Pomorza Zachodniego. Działalność szkolnego Centrum Kształcenia Praktycznego, wytwarzającego rogaliki jest dla regionu Pomorza Zachodniego powodem do dumy, ponieważ od wielu lat jest prowadzona z dużym zaangażowaniem lat, jest wizytówką szkoły w mieście Szczecinie, kraju, a regionu Pomorza Zachodniego w Europie. Od dnia otrzymania certyfikatu i przyjęcia do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego szkoła będzie wspomagać i promować region zachodniopomorski. Aby znaleźć się w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty oparte na surowcach produkowanych w tym regionie oraz szczegółowo opisać jak powstały. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele , w tym Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Nr 6, powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim (marmolada z dzikiej róży) i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.

 

AR©  2013

Zespół Szkół Nr 6 | Centrum Kształcenia Praktycznego |